Hava Durumu

Aman dikkat! Yılbaşı geceniz kâbus olmasın

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2014 05:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2014 05:15
Mutlu yıllar!.. 2014 yılını bu gece saat 24.00’te geride bırakıyoruz sevgili okurlarım.
Acı ve tatlı olaylarıyla, unutulmaz anılarıyla 2014’e veda ederken yeni yılın tüm okurlarıma, dostlarıma, meslektaşlarıma ve ülkemize huzur, güven, barış ve başarılar getirmesini bekliyoruz. 

Sağlık sıhhat ve mutluluk içinde tüm aile bireylerinizle birlikte daha nice güzel yıllara ulaşmanızı dilerken uzman diyetisyen Müge Özturna’nın bu gece için yaptığı önemli uyarılarına dikkat çekiyorum:
***
“Yeni yıla enerjik merhaba diyebilmek ve ertesi gün daha rahat uyanabilmek için yılbaşı gecesi yediklerimiz ve içtiklerimize dikkat etmek gerek. 
Bu gece çok çeşitli meze ve yemekli sofralarda, sınırsız tüketim kâbusa dönüşebilir. Bu gece ve yarın hazımsızlık, fazla alkol tüketimi, ishal ve kan şekeri yüksekliğinden kaynaklanan sağlık problemleriyle hastanelere başvuruların arttığı her yıl gözlemleniyor.
Yılbaşı akşamı fazla yemek yeneceği fikriyle gündüz aç kalmak çok yanlış. Patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmeli.  
Hem yemek, hem alkol fazla alındığında kalori çok artar. Baş, mide ağrıları, yorgunluk, bulantı, kusma, ağırlık hissi ortaya çıkar. Rakı, votka, viski gibi yüksek alkol yerine, şarap, şampanya gibi düşük alkol içeren içkiler tercih edilmeli. Kadınlar için en fazla 2 kadeh, erkekler için de en fazla 3 kadeh gibi bir sınırlama faydalı olur.
Pilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi karbonhidratlı besinlerin e-nerji içeriği yüksektir ve kan şekerini hızla yükseltir. Karbonhidrat grubundan besin seçilirken mutlaka posa miktarının yüksek olmasına dikkat edilmeli ve bu gruptan en fazla bir-iki 2 tür besin seçilmeli. Bulgur pilavı, kepekli ekmek, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük olanlar tercih edilmeli ve tüketim miktarlarına dikkat edilmeli.  Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği kestaneli pilav tercih edilecekse, ekmek ve çorba yerine tüketilmeli ve 5-6 kaşıkla sınırlandırılmalı.
Şekerli besinler yüksek enerji içerir ve kan şekerinin hızla artmasına sebep olur. Tatlılar yemekten sonra ara öğün olarak tüketilmeli. 
Kalori ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine, tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli veya sütlü tatlılar tercih edilmeli.. Yemekten sonra ara öğün olarak miktarlarına dikkat edilerek, 2-3 porsiyon meyve tüketilebilir. Kuruyemiş olarak ise en fazla bir avuç fındık ve ceviz kafi.”

***

UEDAŞ DİKKAT!

“Atatürk Cad.’nden Basak Cad.’ne çıkan yolda Kafkas Pastanesi yan üstünde bulunan elektrik trafosunun sık sık arıza yapması yüzünden çevredeki geniş bir kesim onbeş günden bu yana karanlıkta kalıyor. Gece patlayan trafo ertesi gün öğle saatlerine doğru gelebilen ekiplerce onarılıyor ama aynı arıza geceleri yine devam ediyor.
Trafonun yetersiz kaldığı belirtiliyor ama yenilenmiyor.
Güç durumdayız ve UEDAŞ’ın dikkatine sunarız.
Çevre sakinleri

***  

TKM’DE 2015'E MERHABA SERGİSİ


Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu 2015 yılına Tayyare Kültür Merkezi’nde dün açtıkları ‘yeni yıla merhaba’ sergisi ile girdi.
Kalabalık bir davetli topluluğuyla açılan sergide resme gönül veren sanatçılarımızın birbirinden güzel eserleri konuklar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.
Sanatçılarımızı kutluyor ve 2015 yılında da Bursamız’ın en güzel köşelerini tuvallerinde başarıyla yansıtacakları tablolarıyla oluşan sergilerinin devamını diliyorum.

***

YENİ YILDA ‘KAVUKLU İŞ ARIYOR’ 

Yıldırım Belediyesi Adile Naşit Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Kavuklu İş Arıyor’ adlı geleneksel Türk orta oyunu, çocuklar ve aileleri kahkahalar eşliğinde yeni yıla ulaştırdı..
Yıldırımlı çocukların hafta sonları keyifli vakitler geçirdiği Adile Naşit Tiyatrosu’nda başarıyla sergilediği ‘Kavuklu İş Arıyor’ adlı geleneksel Türk orta oyunu 10 Ocak’ta da yineleyecek. 
Kısa sürede beş farklı çocuk oyununu izleyici ile buluşturan Yıldırım Belediyesi Adile Naşit Tiyatrosu’nda, son olarak sahnelenen ‘Kavuklu İş Arıyor’ adlı oyunda dürüstlüğe ve doğruluğa vurgu yapılıyor.
Çocukların büyük bir dikkatle izlediği oyunda kahkahalar ise hiç eksik olmadı.. Yeni yılda da artarak devam edecek oyunlar, Yıldırımlı çocukların kişisel gelişimlerine de büyük katkı sağlayacak. 
‘İyilik Kahramanları’ adlı oyun da 24 Ocak 2015’te Karagöz ile Hacivat Bilim Müzesi’nde adlı oyun ise 4, 11, 18, 25 Ocak tarihlerinde yeniden sahnelenecek.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Kadim medeniyetimizi geleceğe taşırken en önemli varlığımız olan çocuklarımızın özgüveni yüksek, sağlam karakterli bireyler olması için onların sosyal yönlerini de geliştirmek zorundayız. Ve geleceğimizin teminatı yavrularımızın eğitimi için özel ilgi ve hassasiyet gösteriyoruz” diyor. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.