Hava Durumu

Ahmet Vefik Paşa'nın ilginç 'M' formülleri

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2014 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 08:52
Mutlu pazarlar sevgili okurlarım.. Ahmet Vefik Paşa, Bursa'mızın eski valilerinden olan, aydınlık ve sanatsever kişiliğiyle tarihteki yerini almıştır.
Osmanlı döneminin son paşalarındandır. Çok iyi Fransızca biliyormuş. Ünlü Fransız komedi yazarı Molliere'in eserlerini Türkçe'ye çevirmiş.
Bursa Valiliği sırasında Fasulyeciyan Kumpanyası'nı Bursa'ya davet edip halkı tiyatro ile ilk kez o tanıştırmış.
Sonra yıllar yılları kovalamış.

Anlı yanlı Cumhuriyet dönemimize ulaşılmış. Ve Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil başkente yaptığı her ziyarette Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne yaptığı kişisel girişimleriyle Bursa Devlet Tiyatrosu'nu kurturtup hizmete açmış. Adı da Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu olmuş bu sanat kurumunun.
Yakın zamana kadar tiyatro girişindeki bir duvar üzerinde metal plakada İhsan Sabri Çağlayangil'e vefa duygularının yansıtıldığı ifadeler yer alırdı. Çoktandır göremiyorum. Acaba yeri mi değişti bilemem?.
Ahmet Vefik Paşa ve adının verildiği Devlet Tiyatrosu'na nereden geldik diye soracak olursanız; bunun nedeni geçen pazar günü gazetemiz magazin ekinde yeralan sevgili kardeşim, arkadaşım Kemal Mert Uzunsarı'nın güzel bir röportajı.
Bizim Kemal, AhmetVfik paşa'nın dilimize çevirdiği ve şimdilerde başarıyla sergilenen 'Hastalık Hastası' isimli komediyi sahneleyen rejisör Malcolm Keiht Kal yaptığı röportajda Kay, Bursa'ya gelmeden önce sanatsever vali Ahmet Vefik Paşa'yı ve Hacivat-Karagöz'ü yakın dostu Prof.Özdemir Nutku'dan dinlediğini belirterek 'dünyanın bu kültür zenginliğini herkesin bilmesi gerekir' demiş.
İşte bu nedenle ben de bu pazar yazımda şimdi topa giriyor ve Sn. rejisörün A.V.Paşa hakkındaki bilgilerine şunları da eklemesini istiyorum.
Rahmetli Paşa o yıllarda 'ideal yönetici nasıl olmalı?' konulu bir araştırma yapmış. Ve araştırması 'M' formülünü de eklemiş. Bunları da tüm çalışma arkadaşlarıyla paylaşmış:
İşte Ahmet Vefik Paşa'nın bir düzinelik 'M' formülü:
1- Muteber (Geçerli)
2- Mutena (Seçkin)
3- Mutedil (Ilımlı)
4- Mu'tezim (Azimli)
5- Mutlif (Bağışlayıcı, affedici)
6- Muvakkit (Zamanı iyi kullanabilen)
7- Muvaffak (Başarılı)
8- Muzaffer (Galip)
9- Mütefekkir (Düşünür)
10- Mücerrib (Tecrübeli)
11- Müfarik (Fark edilebilen)
12- Müceddid (Görünüşünü yenileyebilen)
Evet, ne değerli yöneticiler gelmiş geçmiş bu kentten. Nurlar içinde olsunlar..

*****

YENİ KİTAPLAR

Nihat Genç'in gölgede kalmış en iyi hikayelerini oluşturan 'Tek Tabanca' adlı yeni kitabında yalnızların, yoksulların, ezilenlerin başrolde olduğu şoke edici hikayeler var.

Gerilim, kahkaha, en acı gerçekler, rengarenk düşler, aşk, macera, bilgelik ve sürprizler art arda şimşek gibi çakıyor!
Nihat Genç; garson çocuğu, küçük kızı, köy doktorunu, teyzeyi, dilenciyi, eşcinseli, üniversiteliyi renkli, hayat dolu kahramanlara dönüştürüyor..
April Yayıncılık'tan piyasaya verilen eser usta yazar Genç'in muazzam bir birikimle ve doludizgin bir enerjiyle kaleme aldığı öykülerle dolu..

*****

ALKIIIŞ!..

 'Gökyüzünü çatı bilmiş yersiz çocukların' yaşamlarını konu alan fotoğraflarıyla dikkat çeken sanatçı Çağdaş Erdoğan'ın Nilüfer Nazım Hikmet Kültürevi Yeraltı Sanat Galerisi'nde sergilenen fotoğrafları kadar, sergi davetiyesi de çok çarpıcı.. Ve sergi süresi de belirtilmiş. Çünkü son gelen davetiyelerde sergi sürelerine kesin yazılmıyor.  
Alkıııış!.
*Bir cep telefonu iletişim firmasının son günlerde TV'de gösterilen genç ve güzel bir gelinle babasının rol aldığı reklam filmi bugüne kadar izlediklerimin içinde duyarlı sahnelerle dolu akışı ve hüznüyle, mutluluğuyla en güzel yapım.
Alkıııış!.
* Gençlik yıllarında Bursa'da pekçok sanat etkinliğinde izlenen şair Ataol Behramoğu sanat yaşamının 50. yılını kutluyor.. Nice yıllara..
Alkııış!
*Mudanya'da Mütareke Evi Müzesi ve Bld. eski binası arasındaki cadde trafiğe kapatıldı, yayalara güvenli bir meydan kazandırıldı. Emeği geçenlere;
Alkıııış!

*****

GÜZEL SÖZLER

*Küçük şeylerle gereğinden çok ilgilenenler söze önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir."Eflatun 
*"Metodu olan topal, metodsuz koşandan daha çabuk ilerler."Francis Bacon 
*"Mutluluğu tatmanın tek çaresi, onu paylaşmaktır." Byron 
*Mutluluğun değerini, onu kaybettikten sonra anlarız." Plautus 
*"Mutluluk elin erişebiIeceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır." B.Goddar

*****

PAZAR NEŞESİ

DOĞUM GÜNÜ:
Çiçekçiye giren adamın kolunda sıyrıklar, sol gözünde bir morluk varmş."Bir düzine kırmızı gül istiyorum" demiş ve hemen eklemiş. "Karımın doğum günü için, en tazelerinden rica ediyorum."
Çiçekçi:
"Başüstüne" demiş. "Hangi gün için acaba?" 
Adam koluyla gözünü işaret ederken fısıldamış:
"Dün içindi.."
****
KAŞINTI:
Adam melon şapkasının üzerinden kafasının kaşımaya çalışan bir başka adam görmüş ve yanına giderek sormuş:
"Afedersiniz, şapkanın üzerinden hiç baş kaşınır mı?
"Evet, kaşınır. Ne olmuş yani?! Sen popon kaşınınca pantalonunu mu çıkarıyorsun sanki arkadaş?.."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.