Hava Durumu

Suudi Prense 'biat' töreni

Suudi Arabistan'ın yeni Veliaht Prensi Muhammed bin Selman için Mekke'de biat töreni yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2017 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2017 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Suudi Prense 'biat' töreni

Ülkenin dini, siyasi ve askeri yöneticileri, önde gelen isimleri, kabile yetkilileri ve kraliyet ailesi mensupları, Mekke'deki Safa Sarayı'nda düzenlenen törende, yeni Veliaht Prens Muhammed'e biat etti.

Teravih namazı sonrası gerçekleştirilen törende ilk önce Suudi Arabistan Başmüftüsü Abdülaziz eş-Şeyh tebrik konuşması yaparak, Kral Selman'a biat ettiğini bildirdi. Törene katılanlar da teker teker Prens Muhammed'in yanına gelerek elini sıktı ve biat ettiklerini belirtti.


Birkaç saat süren biat töreni Suudi Arabistan devlet televizyonu tarafından canlı yayınlandı.

Bu arada Kraliyet tarafından yapılan açıklamada, Veliaht Prens Muhammed'i temsilen şehir valilerine ve bölge emirlerine biat edilebileceği duyuruldu.

Suudi Arabistan'da son 30 ayda 3 biat
Mekke'deki bu tören ile Suudi Arabistan tarihinde bir ilk gerçekleşerek son 30 ayda 3 kez biat edilmiş oldu.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e 23 Ocak 2015'te, ardından 29 Nisan 2015'te ise veliaht olarak atanan Muhammed bin Nayif'e biat edilmişti.

3'üncü kuşağa taht yolu açıldı
Prens Muhammed, dün sabah saatlerinde yayımlanan Kraliyet kararnamesiyle tüm görevlerinden azledilen Prens Muhammed bin Nayif yerine Veliaht Prens ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atandı. Genç veliaht, babasından sonra tahta geçerse bugüne kadar kurucu lider Abdulaziz bin Suud'un oğulları arasında değişen krallık ilk kez 3'üncü kuşağa yani "torunlara" geçecek.

EN HIZLI YÜKSELEN KİŞİ

Atama sonrası ülkenin kurucusu Kral Abdulaziz bin Suud'un oğul ve torunları arasında devlet kademelerinde "en hızlı yükselen" kişi olan Prens Muhammed, 24 ay önce İkinci Veliaht Prens, 29 ay önce ise Savunma Bakanı olarak atanmıştı.

"GÜÇ AÇLIĞI BULUNAN KİŞİ" İFADESİ

Almanya Federal Haber Alman Servisi (BND), 2015 yılında yayımladığı bir raporda, Kral Salman'ın tahta geçmesinin ardından 29 yaşında İkinci Veliaht Prenslik mevkisine gelen Muhammed bin Salman hakkında 'güç açlığı bulunan' bir kişi ifade kullanmıştı.

Salman'ın genç yaşta Savunma Bakanlığı görevine başlaması hakkında BND'nin raporunda "Bu, Muhammed bin Salman'ı, babasının yaşam süresi içinde kendini taht sırasına yerleştirme çabasına girişme tehlikesini beraberinde getirir" ifadesi yer alıyor.

Salman, Kraliyet ailesindeki Suudilerin aksine tek eşe sahip. Liberal bir düşünce yapısına sahip olarak bilinen Salman'ın Batı ülkeleriyle, Kraliyet ailesindeki diğer kral namzetlerine nazaran daha yakın bir ilişki kurma potansiyeline sahip olduğu biliniyor.

81 yaşındaki babası Kral Selman'ın, 31 yaşındaki oğlunu kraliyetin ilk namzeti olarak seçmesi Batı basınında, Suudi Arabistan'ı uzun yıllar boyunca yönetecek kişinin ilan edilmesi olarak algılandı... Muhammed bin Salman, 30'lu yaşlarda kral olması durumunda, Suudi Arabistan tarihindeki en erken yaşta tahta geçen kişi olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.